In ons wintermagazine hebben we u de komst van onze “meer-dan-perfecte” zero waste koffies aangekondigd. In dit nummer presenteren we u onze nieuwe koekjes die we samen met onze ambassadeurklanten hebben gekozen.

De koekjes worden aan de hand gedaan door Stéphanie in België!

Het resultaat : lokale, ambachtelijke koekjes met een zeer kort afzetkanaal en vol gezonheid en smaak, ideaal voor de kleintjes maar ook voor de groten onder ons. Stéphanie, die de koekjes “Les Boudines” produceert, heeft onze vragen beantwoord zodat u beter weet wat er achter dit mooie project schuilgaat!

 

 

 

 

INTERVIEW VAN STEPHANIE,
Maker van “les Boudines” koekjes

  • Kan je in enkele woorden wat meer over jezelf vertellen?
Stéphanie, Maker van “les Boudines” koekjes !

Ik ben door de scheiding van mijn ouders in Thuin en Brussel opgegroeid. Dit heeft me toegelaten om al van kindsbeen in te zien dat er binnen hetzelfde land enorme verschillen bestaan. Tijdens de week in een kleine provincieschool en in het weekend in het multiculturele Schaarbeek. Daarna heb ik hogere studies visuele communicatie gedaan in de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Brussel. Dit laat me vandaag toe om op grafisch vlak autonoom voor les Boudines te werken. Ik ben gepassioneerd door alles, gaande van technologie tot oude ambachten. Op professioneel vlak ben ik altijd op zoek gegaan naar creativiteit, innovatie en constante verbetering. Les Boudines zijn hier een mooi voorbeeld van, want ze zijn een mengeling van ambacht met minder gebruikelijke productiemethodes en ingrediënten, en innovatie zoals de verpakking en het concept van het project.

  • Waarom heb je je in dit avontuur gestort?

Ik was een jonge mama van 33 jaar en werkte als kwaliteitscontroleur in een vertaalbureau. Deze onderneming was overgenomen door een investeringsfonds en had zijn interesse in kwaliteit en innovatie verloren. ‘Kost wat kost verkopen’, was hetgeen ons werd opgedrongen. Beetje per beetje verloor ik mijn geloof in de mens. We werden echte zombies. Ik wist niet waarom ik nog kwam werken. Ik zocht een andere job maar ik realiseerde me dat andere bedrijven op dezelfde manier werken. Ik was op een punt gekomen dat ik ’s morgens mijn wagen nam en hoopte dat een vrachtwagen erop zou rijden…Dit terwijl ik een kindje had van 2 jaar en half. Ik zag geen uitweg meer. Op een dag verbood mijn dokter me om nog naar mijn werk terug te gaan. Ik slaagde er niet meer in om op te staan, ik voelde me leeg en gebroken vanbinnen. Ik besliste om ontslag te nemen… en een andere weg op te slaan…

  • Hoe ben je erop gekomen om deze koekjes te maken?

Wel, toen me werd voorgesteld om taarten te bakken voor een verjaardagsfeest waar heel wat kinderen aanwezig zouden zijn die geen lactose of gluten konden verdragen. Een echte uitdaging! Ik had eerder veel gebakjes gemaakt, maar in mijn ogen was het enkel uit passie. Ik had nooit gedacht dat het mijn job zou kunnen worden. In mijn hoogd was mijn plaats in een bureau en bestaand uit intellectuele taken. Ik nam uiteindelijk de beslissing om alle lekkernijen voor alle deelnemers aan het verjaardagsfeest toegankelijk te maken! Ik vind dat kinderen samen moeten kunnen spelen maar ook gezamenlijk hetzelfde kunnen verorberen aan de (feest)tafel. Voor mij is dit noodzakelijk zodat ze de verantwoordelijke burgers van morgen kunnen worden!

 

  • Wat zijn de specifieke kenmerken van je koekjes?

Les Boudines stellen een biologisch en ambachtelijk alternatief voor tegenover het industrieel geproduceerd vieruurtje! Dat is echter niet alles! Les Boudines willen voor onze kleintjes zo voedingsrijk mogelijk zijn : ze zijn gemaakt van zo rauw mogelijke ingrediënten, zoals niet-bewerkte amandelen en hazelnoten en een vleugje niet-geraffineerd rietsuiker. De koekjes van les Boudines zorgen ervoor dat niemand moet worden uitgesloten door één of andere voedingsintolerantie. Het zijn lekkere en gezonde koekjes die iedereen samenbrengt dankzij kwalitatief hoogstaande ingrediënten en zonder massa’s industriële ingrediënten!

  • Zijn ze enkel voor kinderen?

Bij de opstart dachten we inderdaad dat ze enkel voor kinderen zouden zijn maar… Maar wat blijkt ? De ouders, grootouders, neven en nichten… zijn ook gek van hun smaak uiteindelijk zijn de koekjes voor het kind in ieder van ons!

  • Waar maakt u uw koekjes? 

In een atelier ‘La Cabane’ genaamd in Bousval (Waals-Brabant). Ik deel de plaats en de keuken met andere ‘food ondernemers’, (maaltijdboxen Little Green Box en chocolade Kako). Dat was voor mij een belangrijk criterium. Ik wilde met andere mensen werken zodat het materieel, de infrastructuur en de kosten kunnen worden gedeeld. Het ecologische gedeelte van mijn project zit daarin verweven. Bovendien laat dit alles toe om het avontuur te delen met anderen en komen zo verschillende projecten in contact met elkaar.

 

Uiteindelijk zijn les Boudines voor
het kind in ieder van ons!

 

  • Welke waarden wil je via dit project meegeven?

Het is een project dat is gebouwd rond sterke ecologische waarden en een flinke dosis burgerzin. In elk facet van het project, van de samenstelling tot het verpakken, zijn les Boudines verankerd in de ecologische toekomst die ik voor ogen heb: geen onnodige verpakkingen, enkel ingrediënten van biologische en plantaardige origine, geen voedselverspilling,… Kortom: respect voor de consument!

  • Waarom heb je de naam “les Boudines” gekozen?

Les Boudines was voor mij de evidentie zelve, nog voor ik de recepten had ontwikkeld. Het is een knipoog naar mijn Waalse roots! De ‘boudine’ is een grappig woord dat wordt gebruikt om het rond buikje van een kind aan te duiden. Les Boudines staat dus voor lekkernijen voor alle buikjes!

  • Welk advies kan je meegeven aan degenen die je koekjes proeven? Met wat en wanneer moeten ze er hun tanden inzetten?

Het is ideaal om de koekjes samen met een stuk fruit op de speelplaats om 10u of als vieruurtje te verorberen. Ze zijn nog lekkerder indien ze bewaard worden in een harde boterhammendoos, die ervoor zullen zorgen dat er geen gebroken koekjes terug worden meegebracht… Laten je kinderen geen brokjes achter in hun boekentas? Natuurlijk zijn ze ook ideaal voor de grote kinderen onder ons en zijn ze perfect voor een verkwikkende pauze met kopje thee of koffie bijvoorbeeld!

  • Waarom heb je beslist om je in het Sequoia-avontuur met hun ambassadeur-klanten te storten?

Ik moet het toegeven… ik hou van uitdagingen en nieuwigheden en ik was dan ook direct verkocht! Het project van Sequoia voldoet ook volledig aan mijn waarden. Ik heb dankzij deze ervaring ontdekt dat men ook in een iets grotere structuur met belangrijke menselijke en ecologische waarden kan werken. Het was tevens een warme menselijke ontmoeting met de ambassadeurs van het project en de ploeg van Sequoia!

Onze ochtend met onze Ambassadeurs klanten die de beste koekjes hebben gekozen!
Plaats een berichtje
Dit artikel is gepubliceerd onder Ontdekken.

Er is geen bericht

Neem deel aan de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *